Hoe werkt het? 

Coöperatie Vinkenbuurt Stroomt legt een zonnepark aan op de daken van een melkveestal in Vinkenbuurt. Deelnemen aan dit zonnepark is financieel aantrekkelijk, mede dankzij afspraken die we hebben gemaakt met een bank. Dat betekent voor leden dat zij minder hoeven te investeren dan wanneer zij zelf zonnepanelen op hun dak installeren. Het principe is anders. Een uitleg:

Je kunt al intekenen voor 25 euro per zonnepaneel.

Wanneer je zelf zonnepanelen installeert vraagt dat om een stevige investering. Een set van 10 zonnepanelen kost inclusief omvormer, installatie en BTW ongeveer 4.400 euro. Doordat de energierekening lager wordt, verdien je binnen ongeveer zeven jaar jouw investering terug.

Bij Vinkenbuurt Stroomt werkt het anders. Een deel van de installatie wordt gefinancierd met een lening bij de bank. Daardoor hoef je als deelnemer niet de hele investering zelf te betalen. Intekenen kan al voor 25 euro per zonnepaneel. Voor dezelfde set van 10 panelen is de minimum inleg daarmee 250 euro. Dat is dus veel minder dan ze kosten. Goed te weten: de gemeente Ommen staat garant voor de externe financiering van Vinkenbuurt Stroomt.

Deelnemers kunnen kiezen hoeveel zij willen investeren:
– De eerste optie is een inleg van 10% van de kosten van de investering; oftewel 25 euro per paneel
– De tweede optie is een inleg van 100% van de kosten van de investering; oftewel 250 euro per paneel
– Ook is een mix mogelijk van panelen die voor 10% en 100% betaald worden

Verdeling van de opbrengst

Jaarlijks leveren de zonnepanelen stroom op. Die stroom wordt verkocht aan Greenchoice. Daarnaast levert de stroomproductie een belastingvoordeel op omdat we collectief duurzame stroom opwekken. Het eerste jaar bedraagt de opbrengst van 10 panelen uit de verkoop van de stroom plus het belastingvoordeel ongeveer 390 euro. Van die opbrengst lost Vinkenbuurt Stroomt de rente en de aflossing van de lening bij de bank af. Ook worden kosten zoals de verzekering, het onderhoud van de installatie, de administratie en de controle van de financiën hiermee voldaan. Daarnaast keert Vinkenbuurt Stroomt jaarlijks een percentage van de opbrengst aan de leden uit.

Bekijk hier de presentatie die tijdens de informatiebijeenkomsten wordt gegeven:
Presentatie informatiebijeenkomsten januari 2020

Rekenvoorbeeld
Verwachte bedragen per paneel bij een inleg van 10% (25 euro):
– Kosten beheer en onderhoud, verzekering ca. 7 euro per jaar
– Opbrengst verkoop energie eerste jaar ca. 11 euro
– Teruggaaf energiebelasting eerste jaar ca. 27 euro
– Rente en aflossing ca. 18 euro per jaar

Batig saldo eerste jaar ca. 13 euro per paneel
Terugverdientijd 2 jaar

Verwachte bedragen per paneel bij 100% inleg (250 euro):
– Kosten beheer en onderhoud, verzekering ca. 7 euro per jaar
– Opbrengst verkoop energie eerste jaar ca. 11 euro
– Teruggaaf energiebelasting eerste jaar ca. 27 euro

Batig saldo eerste jaar ca. 31 euro per paneel
Terugverdientijd 7 á 8 jaar

Na aflossing van de lening ontvangen leden met 10% inleg en leden met 100% inleg dezelfde uitkering per paneel.

Financieel voordeel neemt toe

Omdat we zo snel mogelijk van de lening af willen (dan zijn we ook snel van de rentekosten af), gebruiken we in eerste instantie een groot deel van de opbrengst van de verkochte stroom en het belastingvoordeel voor het aflossen van de lening.

Voor de deelnemers betekent dit, dat in de latere jaren wanneer de lening is afgelost, het financiële voordeel toeneemt. Dit omslagpunt verwachten wij ergens tussen het zevende en het tiende deelname jaar.

Meer voordeel door mogelijkheid deelname zonder financiering

Leden kunnen zoals gezegd kiezen voor een inleg op basis van 10% van de kosten per paneel, of voor 100% van de kosten per paneel.

Bij deze tweede optie waarbij 250 euro per paneel wordt ingelegd, wordt er door de deelnemer geen gebruik gemaakt van financiering door de bank. In andere woorden; je kiest ervoor de volledige aanschafprijs van de zonnepanelen ineens te betalen. Dit betekent dat er geen aflossing aan de bank hoeft te worden betaald, met als voordeel dat je direct het volledige rendement uit de aangeschafte zonnepanelen ontvangt.

Wat het aanschaffen van zonnepanelen via ons zonne-collectief extra interessant maakt:
– Vinkenbuurt Stroomt koopt de panelen groot in tegen een gereduceerd tarief.
– Alle kosten voor o.a. onderhoud, verzekeringen en uiteindelijk de afvoer van de zonnepanelen zijn inbegrepen in de prijs.
– Daarnaast maakt je via ons buurtinitiatief gebruik van de postcoderoosregeling met als groot voordeel de 15 jaar lange vrijstelling van energiebelasting en BTW over de zonne-energie die op jouw panelen binnen het park wordt opgewekt.

Voordeel en minder administratie bij stroomleverancier Greenchoice

Vinkenbuurt Stroomt heeft afspraken gemaakt met de groene stroomleverancier Greenchoice. Overstappen naar deze leverancier is niet verplicht, maar wel zeer aan te raden. De coöperatie profiteert dan namelijk van administratief voordeel; voor iedere deelnemer die overstapt naar Greenchoice ontvangt de coöperatie 30 euro. Blijft een deelnemer bij een eigen energieleverancier? Dan betaalt deze jaarlijks 30 euro aan Vinkenbuurt Stroomt om de businesscase haalbaar te houden.

Leden van Vinkenbuurt Stroomt hebben bij Greenchoice nog een extra voordeel ten opzichte van reguliere klanten van Greenchoice. Leden van onze coöperatie profiteren van een lager tarief.

Blijf je bij je huidige leverancier? Houd dan rekening met de 30 euro die je jaarlijks aanvullend betaalt aan Vinkenbuurt Stroomt.

Zelf alvast de tarieven berekenen!
Via de partnerpagina van Vinkenbuurt Stroomt bij Greenchoice kun je het tarief berekenen.

Je kunt je via deze pagina direct aanmelden als klant van Greenchoice.

Stap 1: Ga naar deze webpagina van Vinkenbuurt Stroomt op Greenchoice.nl .
Stap 2: Vul in het veld ‘bereken je voordeel’ je gegevens in: postcode, samenstelling van het huishouden, huidig stroom- en gasverbruik en klik op ‘Bereken je voordeel’.
Stap 3: Kijk onderaan de pagina welk tarief je betaalt als coöperatie lid bij Greenchoice. Vergelijk dit met het tarief dat je nu betaalt bij jouw huidige leverancier.

LET OP: de opbrengst per paneel hangt af van de hoeveelheid zonneschijn. Daarnaast kan de stroomprijs in de komende jaren veranderen (verwacht wordt dat die stijgt, maar zeker is dat niet) en weten we niet hoe hoog de belasting op elektriciteit de komende jaren is. Er is Een en ander kan invloed hebben op de op deze website genoemde bedragen.
Doe mee

DOE MEE!
Word lid van Vinkenbuurt Stroomt. Meld je hier aan!
LEES MEER