Voor wie? 

Het zonnepark van Vinkenbuurt Stroom is interessant voor iedereen met een kleinverbruikaansluiting in de gebieden waarvan de postcode hierboven geel is gearceerd. Het is vooral interessant voor mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak kunnen of willen realiseren, of die niet genoeg panelen kunnen plaatsen om in de benodigde elektriciteit te voorzien.

Deelnemende postcodes

Er wordt gebruik gemaakt van de PostCodeRoos regeling van de overheid. Voor alle deelnemers die in het postcodegebied van de coöperatie gevestigd zijn geldt een belastingvoordeel. Dit betreft de postcodes:

7739 Vinkenbuurt
7701 Dedemsvaart
7707 Balkbrug
7711 Nieuwleusen
7722 Dalfsen
7731 Ommen
7738 Witharen

Woon je niet in een van deze postcodes en wil je toch meedoen? Dat kan. Het belastingvoordeel geldt dan alleen niet voor jouw deelname.

Wat is de PostCodeRoos regeling?

Formeel heet de regeling ‘Regeling Verlaagd Tarief’. Deze regeling biedt 15 jaar lang vrijstelling van energiebelasting en BTW over de zonne-energie die binnen het buurtinitiatief wordt opgewekt.

De panelen in dit project zijn eigendom van de coöperatie Vinkenbuurt Stroomt. De deelnemers investeren gezamenlijk in het zonnepark door het kopen van zon-participaties. Deze zon-participaties geven jaarlijks recht op de opbrengst van het gekochte zonnepaneel.
In ruil voor de investering in het zonnepaneel ontvangen deelnemers, naar rato van het aantal zon-participaties, jaarlijks een teruggave van de energiebelasting die zij betaald hebben over de energie die thuis wordt gebruikt.

Dit recht op teruggave van de energiebelasting wordt door de overheid voor 15 jaar gegarandeerd en geldt vanaf het moment dat de Belastingdienst het project goedkeurt.
De Energiebelasting wijzigt jaarlijks en is in 2019 € 0,09863. Inclusief 21% BTW is dit € 0,1193.

“Ik wil heel graag zonne-energie, maar mijn huis is niet geschikt voor zonnepanelen.”

Mogelijke redenen hiervoor zijn:
• Ongeschiktheid van het dak vanwege de oriëntatie op de zon;
• Ongeschiktheid van het dak vanwege een constructie die niet sterk genoeg is;
• Ongeschiktheid vanwege obstakels die schaduw op het dak opleveren;
• De dakbedekking laat het niet toe;
• Je vindt zonnepanelen op jouw dak gewoon niet mooi of er zijn factoren waardoor het niet toegestaan wordt;
• Er is onvoldoende ruimte om panelen te plaatsen, waardoor niet genoeg stroom kan worden opgewekt om in het eigen gebruik te voorzien.

Ons Vinkenbuurtse zonnepark biedt in al deze gevallen uitkomst. Ook voor mensen met een kleinere beurs. Dankzij afspraken met onder andere een bank, is het mogelijk om al vanaf euro 25 per paneel deel te nemen.

VRAGEN EN ANTWOORDEN

Hoe zit het met het beheer van de installatie? Kan ik uitstappen als ik ga verhuizen? De veelgestelde vragen aan Vinkenbuurt Stroomt vind je hier.

LEES MEER